
Scheidsrechterscommissie
Hoe gaat het met… Willem van Ieperen?
Er zijn veel scheidsrechters en beoordelaars die waardevol vrijwilligerswerk verrichten voor de vereniging maar die (soms) minder bekend zijn binnen de vereniging. Met deze rubriek willen we hen een bescheiden spotlight geven. Door de (on)bereikbaarheid van sommige beoordelaars/scheidsrechters kunnen we nog geen tijdsspanne noemen tussen de rubrieken.
Wie ben je en hoe ben je bij DVO/ACCOUNTOR/Accountor beland?
Mijn naam is Willem van Ieperen en ik woon tegenwoordig in Ede. Ik ben ooit bij DVO/Accountor beland doordat ik in Bennekom kwam wonen en door klasgenootjes werd meegenomen naar DVO/Accountor. Ik had nog nooit eerder kennis gemaakt met korfbal, maar vanaf die eerste training was ik direct verliefd op de sport. Na jaren zelf te hebben gespeeld, verschillende vrijwilligerstaken te hebben bekleed ben ik uiteindelijk toen ik 18 was voor mijn bondsdiploma gegaan. Het fluiten was voor mij weer een hele nieuwe en leuke uitdaging en ik werd vrij snel opgepikt door de DMC waardoor ik veel begeleid werd om zo goed mogelijk te gaan worden. Tegenwoordig ben ik eigenlijk nooit meer te zien bij DVO/Accountor, maar zet ik mij nog wel elk weekend in voor de club door te fluiten.
Hoe zou jij het fluiten/beoordelen/assisteren in één zin omschrijven?
Dat vind ik erg lastig want naar mijn inzien is het fluiten van een wedstrijd veel meer dan iets dat in één zin bevat kan worden. Maar goed, hierbij toch een poging: Een prachtig mooie uitdaging om teams en individuele spelers te begeleiden tijdens de wedstrijd, waardoor er een zo eerlijk mogelijke krachtmeting plaatsvind.
Wat is jouw mooiste arbitrale moment/herinnering tot nog toe, en waarom?
Ik heb al een heel aantal mooie wedstrijden mogen fluiten binnen competities en op toernooien. Het aller mooiste moment pakken is daarom lastig. Als ik terug denk aan wedstrijden het afgelopen jaar dan was de 3e play-off wedstrijd tussen PKC A1 en DOS’46 A1 in ieder geval een onwijs mooie wedstrijd om te fluiten. Het was een spannende pot, onwijs veel ambiance vanwege het meegekomen publiek en het niveau van beide teams was hoog. Ook kan ik erg genieten van sportiviteit. Wanneer ik met Thijs een spannende, beladen wedstrijd heb gefloten en we achteraf oprechte complimenten van beide teams krijgen dan blijven die momenten ook wel echt in mijn herinnering.
Wat gebeurde er op het moment dat jij jouw grootste blunder maakte?
Gelukkig kan ik zeggen dat ik nog nooit zo’n onwijs grote blunder ben begaan. Er is één moment dat wel een tikkie gênant was en dat was tijdens een wedstrijd waarbij ik geel moest geven. Ik had mijn kaarten in een speciaal mapje zitten in mijn broekzak en ik kreeg alleen de rode kaart er uit. Geel bleef zitten en ik kreeg hem er echt niet uit. Doordat de rode kaart er al wel uit was, liep de spanning op en heb ik uiteindelijk de speler verbaal geel gegeven. Na de wedstrijd snapte veel van het publiek nog niet waarom de speler mocht blijven staan nadat hij “rood” had gehad.
Waar kijk je dit seizoen naar uit?
Hopelijk hele mooie wedstrijden in de laatste fase van het zaalseizoen.
Welke dingen binnen DVO/Accountor zou je graag anders zien op arbitraal vlak?
Doordat ik al een aantal jaren niet meer actief bij DVO/Accountor kom weet ik niet hoe het momenteel gesteld is op arbitraal gebied.
Waar moeten we wat betreft de arbitrage binnen DVO/Accountor vooral aan vasthouden?
Toen ik als scheidsrechter begon met het fluiten van clubwedstrijden werd ik elke wedstrijd goed begeleid door meer ervaren scheidsrechters. Door hun opbouwende feedback en hulp bij nieuwe situaties bleef ik het fluiten erg leuk vinden. Ik wil dus meegegeven om scheidsrechters op een positieve manier te blijven ondersteunen. Zonder een scheids geen wedstrijd en dat willen we natuurlijk allemaal niet.
Comment-Aart
Aart Berkhout, gerenommeerd lid van DVO/Accountor en beoordelaar arbitrage KNKV, schijnt zijn licht op het profiel van deze beoordelaar/scheidsrechter.
Als scheidsrechter ken ik Willem van Ieperen al een paar jaar en hij kwam in de DMC toen ik daar net gestopt was als coach. Weer een afkorting die de meeste lezers niet zullen kennen. De District MasterClass Oost (DMC-Oost) is een leerschool binnen de scheidsrechterscommissie in district Oost om jonge talentvolle scheidsrechters snel te laten doorgroeien naar de top. Hierbij volgen zij bijeenkomsten en worden deze scheidsrechters heel veel begeleid bij hun wedstrijden.
Willem is één van de DMC-ers die heel snel hoger is gaan fluiten en al heel jong in groep 2 fluit. Samen met zijn assistent scheidsrechter Thijs Groen fluit hij nu wedstrijden op het niveau Overgangsklasse en Hoofdklasse A-jeugd in het wedstrijdkorfbal. En dat is echt al heel hoog, want hij hoort zo tot de beste 50 scheidsrechters van Nederland!
Willem is echt de baas in het veld en dat merken de spelers, daarnaast ook nog eens onverstoorbaar. Nu is het wachten of hij in de toekomst de kans krijgt om te promoveren naar groep 1. Hier fluiten de beste ongeveer 18 scheidsrechters van Nederland. Daar gaat vaak tijd overheen maar in groep 1 stoppen er ook regelmatig scheidsrechters.
Het is jammer dat Willem niet zo vaak meer bij DVO/Accountor komt maar een ieder moet zich wel realiseren dat hij er wel mede voor zorgt dat er boetes en de puntenaftrek voor wedstrijdteams van onze mooie vereniging op deze manier worden voorkomen.
DVO/Accountor is één van de verenigingen in het Nederlandse korfbal die de meeste wedstrijdteams heeft waar dus heel veel externe scheidrechters komen fluiten. Dat moeten we met zijn allen compenseren door ook scheidsrechters, beoordelaars en waarnemers aan het KNKV te leveren.
Willem, we hebben elkaar pas nog gesproken maar we zien elkaar vast weer snel!
Met een vriendelijke groet van de scheidsrechterscommissie