Vertrouwenspersonen
Bij DVO/Transus zijn er twee vertrouwenspersonen: Saskia Roseboom en Wim Verweij. Je kunt hen benaderen als je direct of indirect wordt geconfronteerd met ongewenst gedrag.
Als je situaties tegenkomt waarbij je jezelf niet prettig voelt en waarover je met iemand van gedachten wilt wisselen, kun je contact opnemen met de vertrouwenspersonen en er met hen in vertrouwen over praten.
Saskia en Wim zijn persoonlijk aanspreekbaar, maar je kunt hen ook mailen op het volgende adres: vertrouwenspersonen@dvo-korfbal.nl.
Als je een mailtje hebt gestuurd krijg je zo spoedig mogelijk een reactie. Eventueel volgt er een gesprek en overleg je met Saskia en Wim of er een vervolg komt en wat de vervolgstappen zijn. Saskia en Wim leggen als dit nodig is en na overleg met jou de zaak neer bij het bestuur. Jij bepaalt daarbij zelf welke informatie de vertrouwenspersonen delen met het bestuur en ook of jouw naam genoemd wordt. Als je anoniem wilt blijven dan kan dit ook.
Gedragsregels
Ons bestuur is van mening dat voorkomen beter is dan genezen, daarom hebben we met elkaar een aantal gedragsregels vastgesteld:
- Zorg voor een omgeving waarin iedereen zich veilig voelt;
- Ga met respect met elkaar om, dat wil zeggen: laat de ander in zijn/haar waarde en dring niet verder door in het privé-leven van de ander dan strikt noodzakelijk;
- Onthoud je van elke vorm van (seksueel) misbruik of intimidatie, dit geldt ook voor verbale uitingen;
- Wees alert op de mogelijkheid van ongewenste intimiteiten;
- Voorkom verdenkingen: vermijd zoveel mogelijk fysiek contact als je niet zeker weet dat dit gewenst is in het algemeen en vermijd dit hoe dan ook met minderjarigen;
- Voorkom misverstanden: ga nooit alleen met een minderjarige in een afgesloten ruimte. Als dit niet anders kan geef dit dan vooraf door aan ouders/trainers/teamleiders van de betrokkene en laat in alle gevallen de deur open: zoek een ruimte op met ramen en sluit de gordijnen niet;
- Voorkom geruchten: voer één-op-één besprekingen in een ruimte die voor iedereen toegankelijk en zichtbaar is, er is altijd wel ergens een rustige hoek in -bijvoorbeeld- het clubhuis;
- Voorkom wantrouwen: maak afspraken met minderjarige jeugdleden zoveel mogelijk op de vereniging en daarbuiten alleen in overleg met de ouders/verzorgers.
VOG
Bij DVO/Transus vinden we zorg voor een veilige omgeving voor iedereen essentieel. Om die reden staat beleid rond -seksuele- intimidatie bij onze vereniging hoog op de agenda. Ongewenst gedrag in de sport komt helaas vaker voor dan we denken. Het cliché dat voorkomen belangrijker is dan genezen, opent binnen het thema ‘Seksuele Intimidatie’ keer op keer onze ogen. Belangrijk is om dit onderwerp binnen de vereniging bespreekbaar te maken en te houden. Daarom werken we niet alleen met gedragsregels en beschikken we over de twee vertrouwenscontactpersonen, maar is het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) een nieuwe regel waarmee we bij DVO/Transus een sociaal veilige sportomgeving willen creëren. Een VOG geeft ons meer zekerheid over het verleden van personen en vermindert de kans dat iemand, die eerder in de fout is gegaan met kinderen, jongeren of mensen met een verstandelijke beperking, een daaraan gerelateerde functie binnen DVO/Transus kan uitoefenen.
Voor alle onderstaande functies wordt door het bestuur van DVO/Transus een gratis VOG aangevraagd via Dienst Justitie:
- Bestuursleden
- Vertrouwenscontactpersonen
- Trainers / coaches vanaf 16 jaar
- Begeleiders jeugdteams / G-korfballers
- Fysiotherapeuten/verzorgers
Beschik je al over een VOG die niet ouder is dan drie jaar en gebaseerd op profiel 84 of 85 (omgang met minderjarigen en/of mensen met verstandelijke beperking), dan volstaat deze en is het aanvragen van een nieuwe VOG niet nodig.